МОВОЗНАВЧІ ОЛІМПІЙСЬКІ ІГРИ

Батьківська категорія: Новини



Щороку  21 лютого ввесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято було запроваджене в  листопаді 1999 року Генеральною конференцією ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. Історія свята, на жаль, має трагічний початок.

21 лютого 1952 року в Бангладеші  пакистанська влада жорстоко придушила демонстрацію людей, які виражали свій протест проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної  бенгальської мови. Відтоді кожного року Бангладеш відзначає день полеглих за рідну мову. Саме за пропозицією цієї країни було проголошено 21 лютого Міжнародним днем рідної мови. Починаючи  з  21 лютого 2000 року, цей день відзначаємо і ми, українці.

З нагоди цього свята в коледжі  для студентів другого курсу було проведено змагання «Мовознавчі олімпійські ігри», яке складалося з  п’яти етапів: «Граматичний біатлон», «Лексична художня гімнастика», «Синтаксичне фігурне катання», «Орфографічний пейнтбол», «Фразеологічне фехтування».

Учасники заходу мали можливість переконатися в красі, милозвучності, багатстві рідної мови, розширити знання про окремі види спорту, а також удосконалитися в оволодінні мовними нормами, проявивши неабияку активність, обізнаність, логіку.

Студенти переконалися в тому, що  людина, яка цінує рідну мову, розмовляє нею та вдосконалює її, має міцний фундамент власної особистості, сповнена поваги та відчуття власної гідності. 

Не будьмо байдужими до найменших виявів обмежень чи зневаги рідної мови! Не поступаймося своїми мовними правами заради вигоди, привілеїв чи лукавої похвали! Не перекладаймо цього тягаря на плечі нащадків! Плекаймо чудовий сад української мови, донесений до нас із глибини віків! Шануймо  мову наших предків, мову Шевченка і Франка!

Людмила Бідна, викладач української мови і літератури

Хвилина мовчання
РОЗКЛАД ЗАНЯТЬ

StartUp Teacher Academy

Бібліотека коледжу

Соціальна реклама

Стань Воїном Кіберфронту

Кіберполіція

Музеї коледжу

Зупинимо булінг разом!

Бережи здоров`я