Подвиг героїв Крут: подвиг через століття

Батьківська категорія: Новини

29 січня українці відзначають день пам'яті Героїв Крут.

До цієї дати працівниками бібліотеки  була  організована  книжкова виставка - пам'ять «Крути: пам'ятай їх подвиг »,  мета якої розкрити причини трагедії під Крутами, виховувати інтерес і повагу до історичного минулого своєї країни, до борців за незалежність України.

Презентовані на виставці документальні матеріали та видання розкривають історичну правду про січневі події 1918 року, змальовують образи учасників нерівного бою під Крутами – студентів Київського університету імені Святого Володимира та старшокласників Другої української гімназії імені Кирило-Мефодіївського братства.

Серед представлених на виставці книг особливу увагу привертає раритетне видання Володимира Винниченка « Відродження нації (Історія української революції [марець 1917 р. – грудень 1919 р.])», видане 1920 року у Відні, книги : «Бій під Крутами», «Українська революція 1917 – 1921 рр.: подвиг героїв Крут», куди увійшли невідомі і маловідомі документи, свідчення про цей знаменитий за своєю трагічністю і героїзмом бій.

Звертаємо вашу увагу на документальну літературу, де представлена книга  Сергійчука М. І. Героїка трагедії Крут, 2008 р., 488 ст.

У спогадах учасників студентського бою під Крутами 29 січня 1918 року, роздумах сучасників, поетичним і публіцистичним словом на тлі для нас трагічних суспільно-політичних і військових подій осмислюється героїка подвигу юнаків в ім'я України. Видання, матеріали якого подаються, як правило, в оригіналі, друковані раніше тільки в еміграції й часто без повних імен авторів, розраховане на українську молодь і всіх тих, хто цікавиться історією національно-визвольної боротьби нашого народу в 1917-1921 роках.
Докладніше про історичні події битви під Крутами ви можете дізнатись із наукових видань та публікацій у періодичних виданнях, які представлені у фонді нашої бібліотеки.

Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі.

 

Ірина МІРОНОВА, бібліотекар

Хвилина мовчання
РОЗКЛАД ЗАНЯТЬ

StartUp Teacher Academy

Бібліотека коледжу

Соціальна реклама

Стань Воїном Кіберфронту

Кіберполіція

Музеї коледжу

Зупинимо булінг разом!

Бережи здоров`я