Не тренд, а необхідність: чому важливо сортувати відходи

Батьківська категорія: Новини

 

У сучасному суспільстві масштаби споживання досягли неймовірних обсягів, і, як наслідок, зростає кількість і розміри звалищ. Відходи звалені в загальну купу, гниють і ніяк не використовуються, отруюючи ґрунт, воду і повітря. Тим часом, ці гори сміття можна зменшити, просто розділивши його на харчові відходи і те, що можна переробити – скло, папір, пластик. Переробка відходів не просто зменшує їхню кількість, але і дозволяє економити природні ресурси і споживання енергії.

З січня 2018 року у Закон «Про відходи» було внесено зміни, які суворо зобов’язують сортувати сміття та забороняють захоронення на полігонах не перероблених твердих відходів. Контейнери встановили, штраф передбачили. Але на цьому контроль закінчився. Тому бажання давати речам «друге життя» – це вже особисте питання відповідального ставлення до природних ресурсів.

Куди викинути відпрацьовану батарейку? Чи багато людей замислюється над цим питанням, витягаючи з пульта чи ліхтарика використаний елемент живлення? Згідно з дослідженнями вчених, встановлено, що навіть однієї батарейки формату АА (пальчикової) достатньо аби забруднити територію від 10-15 м². Одна батарейка забруднює 400 літрів води або 20 м² ґрунту. Це пов’язано з неправильною їх утилізацією, адже здебільшого використані батарейки відправляються у смітник, а це робити категорично заборонено.

Студенти педагогічного коледжу розуміють наслідки, до яких може привести одна маленька батарейка, викинута в довкілля. І тому вже декілька років беруть активну участь в безстроковій акції «Батарейки, здавайтесь!», які в подальшому відправляються до мережі магазинів АТБ де встановлені бокси для використаних батарейок.

 

Студенти і працівники коледжу приєдналися до  Всеукраїнської акції зі збору та переробки пластикових пляшок і кришок-закруток. Ця соціальна ініціатива заснована Благодійним фондом «Овес».

Після переробки кришок і пляшок, виготовлених з різних видів пластику, виходять гранули, які згодом або використовуються як сировина, або продаються, а отримані кошти спрямовуються на виготовлення протезів для українських військових.

При участі в даній ініціативі кожна людина вирішує відразу дві проблеми – екологічну та соціальну. Ми з Вами кожен день використовуємо кілька пластикових пляшок, так чому б не принести цим ще й користь?

Робіть цей світ трішки кращим разом із нами!

Приносьте пластикові пляшки і кришечки до місць збору, які розміщені в приміщенні коледжу і гуртожитку.

 

Наталія ШАМ,

керівник студентського наукового екологічного товариства

Хвилина мовчання
РОЗКЛАД ЗАНЯТЬ

StartUp Teacher Academy

Бібліотека коледжу

Соціальна реклама

Стань Воїном Кіберфронту

Кіберполіція

Музеї коледжу

Зупинимо булінг разом!

Бережи здоров`я