Корисна інформація

Батьківська категорія: Випускнику

 

Стан ринку праці України впродовж останніх років суттєво змінився.
І тому переважна більшість студентів та випускників ЗВО мають проблеми з працевлаштуванням. З проаналізованих низки причин відсутності роботи  у випускників ЗВО, аналітики дійшли висновків, що випускники:

  1. Не мають уявлення про вакансії на ринку праці
  2. Чекають, коли роботу знайдуть для них батьки, родичі або знайомі
  3. Чекають поки їх будуть шукати, нікому не пропонуючи себе
  4. Шукають не роботу, а посередника, який за „винагороду” допоможе їм з працевлаштуванням
  5. Шукають роботу тільки у вузькому проміжку своєї спеціальності чи спеціалізації, не звертають уваги на споріднені області, де також можуть бути потрібні їх знання і вміння.
  6. Бажають отримати роботу з високими заробітками і, водночас, з малими вимогами до власної кваліфікації
  7. Бажають отримати роботу не більше, ніж за 100 м від свого дому
  8. Не хочуть зрозуміти, що перша робота дає такий необхідний досвід і без першої сходинки не буває наступних
  9. Не вміють подати себе і не хочуть цьому вчитися
  10. Беруться за пошуки роботи тільки після завершення навчання, а не заздалегідь
  11. Не хочуть зробити ошатним і привабливим своє резюме, висвітлити в ньому саме ту інформацію, яка важлива для роботодавця

 

Резюме

Знайомство потенційного роботодавця з Вами починається задовго до особистої співбесіди. Як правило, перша зустріч з співробітником підрозділу набору персоналу – це ваше резюме: аркуш паперу формату А4, де вказана найважливіша інформація про вашу освіту, досвід роботи та навички, ваша адреса та контактні телефони. Саме від якості наповнення резюме залежить, чи запросять вас на співбесіду, чи ні.

  • Резюме потрібно складати мовою, яка вимагається роботодавцем. Якщо оголошення про вакансії написане іноземною мовою, то оформляти резюме теж бажано, крім української, і нею. У інших випадках – українською.
  • Використовуйте слова-маркери: «керував», «організовував», «сприяв», «контролював», «розробляв», «комунікабельність», «толерантність», «стриманість» і т.п. Вони легко запам’ятаються та створять про вас враження, як про активну та досвідчену людину.
  • Перевірте грамотність та орфографію свого резюме.
    При пошуках роботи завжди потрібно мати резюме в паперовому вигляді, оформленому на якісному білому папері, шрифт не менше 11 кегля. Найкращий об’єм – одна сторінка А4. Подавати резюме у жодному разі не можна у зім’ятому вигляді!
  • Якщо ви маєте якісну електронну фотографію, то можете розмістити у верхньому кутку листа. Не рекомендується використовувати кольорове зображення, якщо плануєте відсилати резюме факсом, або робити з нього ксерокопію. При копіюванні зображення часто спотворюється.
    Головне правило написання резюме – чесність

Правила до складання резюме

Сurriculum vitae (СV) або резюме повинно містити такі пункти.

  1. Ваше ім’я та прізвище, відсканована фотографія.
  2. Адреса:(з кодом населеного пункту), номери телефонів.
  3. Мета:(одне або декілька слів): працевлаштування, отримання посади (вказати якої).
  4. Освіта: потрібно у зворотній хронології перерахувати всі навчальні заклади, які Ви закінчили чи навчаєтесь зараз (крім середньої школи), вказавши назви отриманих спеціальностей, кваліфікацій, рівень отриманих дипломів.
  5. Досягнення:вказати рейтинг навчання, перемоги у конкурсах, наявність дипломів з відзнакою.
  6. Нагороди:для студента це іменні стипендії, грамоти переможця олімпіад, тощо.
  7. Публікації:наукові статті, доповіді на студентських конференціях, виконання проектів.
  8. Досвід роботи:для студентів вказати місця проходження навчально-виробничої практики, теми самостійно виконаних дипломних та курсових робіт, волонтерську діяльність. 
  9. Навички:перш за все необхідно вказати навички, які важливі для отримання бажаної посади, конкретизувати знання своєї спеціальності, уміння використовувати ІКТ, але й "живе слово". Цей пункт – один з найважливіших!
  10. Мови:вказати назви та рівень володіння. Одна з мов обов’язково рідна.
  11. Активність:вказується чим ще, крім навчання та роботи Ви займаєтеся, особливо якщо це у якійсь мірі допомагає підкреслити Ваші професійні якості, здатність до ініціатив та активної позиції. Цей пункт може містити волонтерську діяльність, участь у соціальних проектах i т.п.
  12. Особисті дані:дата народження, сімейний стан, особисті якості (перелік ділових якостей – 3-4 якості, найбільш вагомі для посади).
  13. Інтересита захоплення: слід згадувати лише в тому випадку, якщо вони пов'язані з бажаною роботою, або підкреслюють необхідні для неї якості.
  14. Рекомендації надаються на вимогу:використовуються лише у випадку наявності таких рекомендацій, або можливості їх отримати.

Резюме повинно бути написане грамотно, лаконічно, максимально конкретно, видрукуване на комп'ютері на хорошому білому папері. Попросіть когось, хто добре володіє мовою, якою написане резюме, перевірити грамотність його написання. Це особливо важливо при написанні резюме іноземною мовою.

  • Слово „Резюме” на початку не вказується! Якщо з якогось пункту немає інформації, то він вилучається.

Пам’ятайте, що резюме – це не автобіографія!

  • Прізвища і телефони людей, які можуть дати Вам рекомендацію також підготуйте заздалегідь. З ними бажано попередньо погодити можливість отримання рекомендації.

Пам’ятайте, що резюме – це тільки перший крок процедури відбору.

Найкраще, коли воно написане під вимоги конкретної посади, яку Ви бажаєте отримати.

 

Як готуватися до Співбесіди

  • Співбесіда – це невеличкий іспит, на якому перевіряються ваші фахові, ділові та психологічні якості, а також ваші здібності та потенціал
  • До кожного іспиту потрібно готуватися і до співбесіди також. Перший етап підготовки до співбесіди – це написання резюме.
  • Проаналізуйте свій досвід і заготуйте життєві приклади, які підтверджують Ваші знання та ділові якості, зокрема відповідальність, активність, здатність працювати в команді, організаційні здібності, тощо.

  • Перелік питань (принаймні частину з них), на які необхідно попередньо підготувати відповіді ви можете знайти у аплікаційних формах освітнього закладу.
  • Часто застосовують проводять тестування претендентів щодо рівня IQ.
  • Добре психологічно настройтеся на проходження співбесіди. Бойовий дух стане вам у нагоді.

 

Ми щиро бажаємо вам успіху!

 

 

Хвилина мовчання
РОЗКЛАД ЗАНЯТЬ

StartUp Teacher Academy

Бібліотека коледжу

Соціальна реклама

Стань Воїном Кіберфронту

Кіберполіція

Музеї коледжу

Зупинимо булінг разом!

Бережи здоров`я