Тиждень психологічного комфорту «Толерантність врятує світ»

Батьківська категорія: Психологічна служба

З нагоди відзначення Міжнародного Дня толерантності (16 листопада) та з метою формування у студентів загальнолюдських цінностей, пропагування принципів терпимості та розвитку толерантних настанов усіх учасників освітнього процесу з 13 по 17 листопада 2023 року у коледжі пройшов Тиждень толерантності під гаслом «Толерантність врятує світ».

Тиждень розпочався з інформаційної вітальні «Толерантність – запорука людяності», в якому взяли участь студенти 1 курсу під керівництвом соціального педагога   Світлани КОВАЛЕНКО.

Студенти з’ясували сутність поняття «толерантність», створили  асоціативний ланцюг, провели самодіагностику «Чи терпимі ми?». В ході творчої роботи уклали формулу терпимості, правила толерантного спілкування.

Значну увагу під час проведення заходу приділено формуванню толерантного ставлення до дітей з особливими освітніми потребами.

Для перегляду студентам був запропонований мультфільм «Ян», який нікого не залишив байдужим. У фільмі йдеться про хлопчика Яна, який через свою інвалідність не міг взаємодіяти з однолітками. Але небайдужість дітей допомогла йому повірити в себе, відчути підтримку.

Проведений захід дав можливість студентам ще раз переконатися, що у світі діють закони добра, терпимості, чесності, щирості, співпереживання та любові.

14 листопада студенти 511 групи мали змогу дослідити рівень розвитку власної толерантності  за допомогою експрес-діагностики «Що означає бути толерантною особистістю?», яка проходила в рамках практичного заняття  «Я, ти, він, вона» під керівництвом практичного психолога Оксани ХОМИШЕНКО.

У ході заняття студенти навчилися розрізняти риси толерантної та інтолерантної особистості, обговорили способи прояву толерантності в повсякденному житті.

Виконуючи вправу «Сніжинка» дійшли висновків, що всі люди різні, мають різні погляди, смаки, бачення, тому важливо це розуміти і сприймати людей такими, якими вони є,  навіть коли їх вподобання відмінні від ваших.

Під час вправи-демонстрації «Вплив слова на людину» підняли питання проблеми культури спілкування та дійшли висновків, що заподіяти біль можна людині не тільки фізично, а словесно. 

Всі учасники проявили активну участь у занятті та висловили бажання й надалі розвивати свої навички толерантності. Заняття було цікавим та пізнавальним для всіх присутніх.

Для студентів 4 курсу був проведений відеолекторій «Толерантність та ксенофобія: реальність чи вигадка». У ході заходу соціальний педагог Світлана КОВАЛЕНКО ознайомила здобувачів освіти з поняттям «толерантність», «ксенофобія», «расизм», основними механізмами подолання ксенофобії.

Під час виконання вправи «Подорож потягом» учасники висловили свої думки щодо упередженого ставлення до деяких етнічних груп, але в кінці дійшли висновку, що ксенофобія призводить до порушення прав людей, розробили можливі способи протидії ксенофобії.

З великим зацікавленням студенти та викладачі  приєдналися до фотомарафону «Позитив через об’єктив», проведеного президентом студентської держави «ОЛЕАНДА» Богданою МІЩЕНКО.

 16 листопада міністром соціальної політики СД «ОЛЕАНДА» Каріною АБДУРАХМАНОВОЮ була проведена акція «Створи квітку толерантності», до якої активно долучилися викладачі та студенти коледжу.

Дізнатися більше про поняття «толерантність» та  переглянути цікаві відео, мультфільми, які пояснюють та ілюструють концепцію толерантності можна було за допомогою QR-кодів, що були розміщені  на інформаційному паркані.

Бібліотека коледжу запросила студентів 531 групи до читальної зали на хвилини емпатії «Толерантність починається з мене». Бібліотекар Ірина МИРОНОВА  ознайомила відвідувачів виставки з поняттям «емпатія», «чуйність», зацікавила фактами про толерантність, звернула увагу на підбір періодичної преси з цієї тематики.

Протягом тижня пройшов конкурс буклетів «Толерантність і ВІЛ/СНІД», який ініціювала і провела міністр охорони здоров’я СД «ОЛЕАНДА» Анастасія СВЯТЕЦЬ.

Толерантність починається з кожного з нас. Висловлювати свою точку зору та відстоювати власну позицію без застосування агресивної форми поведінки -ось до чого прагне прогресивна спільнота, відзначаючи запропонований ЮНЕСКО День толерантності. З мудрістю, якої досягли українці нині, ми неодмінно оволодіємо цією рисою людяності, адже для нашого з вами прояву толерантності треба просто бути та жити. Тож – терпіння і порозуміння, ми неодмінно кращими дійдемо до української Перемоги!

Психологічна служба коледжу

Хвилина мовчання
РОЗКЛАД ЗАНЯТЬ

StartUp Teacher Academy

Бібліотека коледжу

Соціальна реклама

Стань Воїном Кіберфронту

Кіберполіція

Музеї коледжу

Зупинимо булінг разом!

Бережи здоров`я