2 лютого – Всесвітній день водно-болотних угідь

Батьківська категорія: Новини

З метою підвищення обізнаності студентської молоді, з питань необхідності збереження водно-болотних угідь 2 лютого у КЗ СОР «Лебединський педагогічний коледж імені А.С. Макаренка» відзначався Всесвітній день водно-болотних угідь, який пройшов під девізом «Водно-болотні угіддя і біорізноманіття». Це унікальна можливість привернути увагу до біорізноманіття водно-болотних угідь та його стану, висвітлити чому біорізноманіття є важливим та сприяти діям щодо подолання його втрат.

В рамках відзначення Всесвітнього дня водно-болотних угідь на заняттях з ботаніки і біології було проведено еколого-освітні лекції, організовано інформаційні п’ятихвилинки «Значення водно-болотних угідь для підтримки біологічного різноманіття  регіону», вікторини «Мешканці боліт», проведено віртуальну подорож на тему: «Водні об’єкти нашого краю», а також учасниками наукового екологічного товариства оформлено інформаційну  стінгазету.

Святкування Всесвітнього дня водно-болотних угідь було започатковано у 1997 році на честь дня підписання Конвенції про водно-болотні угіддя, які мають міжнародне значення (надалі Рамсарська конвенція). Рамсарська конвенція була підписана 2 лютого 1971 року в місті Рамсар (Іран). В конвенції в першу чергу розглядали питання про середовища, важливі для проживання водоплавних птахів.

На сьогодні до Рамсарської конвенції приєдналися 144 держави, а кількість угідь перевищила 1400 із загальною площею 122 млн. га.

Україна є стороною Рамсарської конвенції та згідно з її положеннями сама визначає (на основі критеріїв, визначених Конвенцією) на своїй території водно-болотні угіддя, придатні для внесення до cписку водно-болотних угідь міжнародного значення (рамсарський список), готує їх описи і надсилає для розгляду і затвердження до секретаріату Рамсарської конвенції.

Офіційна дата набрання чинності для України Рамсарської конвенції – 15 листопада 1997 року.

Екосистемна цінність водно-болотних угідь України визначається в першу чергу трансконтинентальним значенням угідь, як місць линьки і зимівлі для птахів, що мігрують між Євразією та Африкою. Серед водно-болотних угідь міжнародного значення в Україні є і найбільш відомі (Дністровський лиман, Шацькі озера, Молочний лиман, озеро Сиваш, озеро Синевир, заплава річки Прип’ять), і таємничі для більшості населення країни (озеро Картал, Чілійське гирло, система озер Шагани-Алібей-Бурнас, Обитічна коса і затока, Крива коса і затока та інші). Повний перелік рамсарських угідь України розміщено на сайті Міністерства екології та природних ресурсів України.

Реалізація на практиці пріоритетів щодо поліпшення збереження водно-болотних угідь можлива лише за умови об’єднання зусиль усіх державних і недержавних установ та організацій усього населення країни.

 

Н. ШАМ, викладач природничих дисциплін.

 

Хвилина мовчання
РОЗКЛАД ЗАНЯТЬ

StartUp Teacher Academy

Бібліотека коледжу

Соціальна реклама

Стань Воїном Кіберфронту

Кіберполіція

Музеї коледжу

Зупинимо булінг разом!

Бережи здоров`я