Поради практичного психолога, як зберегти  нерви під час карантину

Батьківська категорія: Психологічна служба

Стрес нас супроводжує постійно. Він являється природою, а реакцією людини на зміни, що відбуваються: внутрішні, або навколишнього середовища. Під час стресу мобілізуються всі системи організму. Це допомагає знайти рішення у складній ситуації і пристосуватися.

Сильний стрес який супроводжує людину тривалий час -  дестабілізує роботу мозку: погіршується здатність раціонально мислити, концентруватися і оцінювати те, що відбувається, з'являється м'язова напруга, може порушуватися сон і травний процес, загострюються емоції, актуалізуються страхи, посилюється роздратування, тривожність, підвищується рівень втоми. Це впливає на фізичний стан і настрій. І, як наслідок, зачіпає всі сфери життя: негативно позначається на роботі і стосунках”.

Подивіться навколо, проаналізуйте, що вас оточує, та що відбувається навколо Вас. Спробуйте відчути та зрозуміти що відбувається з Вашим тілом саме в цей момент. Це може м’язова напруга, біль в якійсь частині тіла, втома, важкість дихання, тремтіння. Спробуйте оцінити свій стан за 10 бальною шкалою, де 10 – нестримно неприємні відчуття, а 1 – приємний  стан, де Вас нічого не турбує.

Ви повинні зрозуміти, що реакція на стрес Вашого організму, це цілком нормальні реакції.

Необхідно зрозуміти, що контролювати реакцію організму на стрес неможливо, але можна полегшити свій стан, прийнявши для себе, що Ваш організм навіть якщо Ви розумом розумієте, що це тимчасовий стан, організм активізує всі процеси в організмі, настільки, що бажання контролювати та стримувати емоції буде проявлятися на роботі окремих органів, та організму в цілому.

Існує багато варіантів для полегшення свого стану в стресовій ситуації, для кожного він може бути своїм, все залежить від індивідуальних особливостей особистості. Наприклад:

  • Станьте рівно, піднімаючи руки догори робимо глибокий вдих, на віддихі опускаємо свій торс з руками до полу. Повторюємо від 5 до 10 разів, враховуючи свій емоційний стан за вищезгаданою шкалою.
  • Можна стоячи, або сидячи, поставити рівно ноги несхрещюючи, напружити все тіло (м’язи) на декілька секунд (3-5с.), повторити ці самі дії 5-10 разів.
  • Можна використати ще одну техніку дихання. Протягом 3-х хвилин глибоко вдихайте та видихайте. (може запаморочитися в голові) не спішіть, робіть вправу повільно.
  • Ввімкніть релаксуючу музику, для кожного вона своя, але Ви точно відчуєте задоволення від прослуховування музики, яка Вам подобається (слухати тільки релаксаційну музику , та яка збуджує ваші емоції слухати не потрібно)
  • Важливо розуміти, що сон та харчування також мають велике значення для нашого організму. Отримуйте задоволення від прийняття сніданку, обіду чи вечері. Не спішіть.  
  • Не тримайте в собі негативних емоцій. Спробуйте записати на листі паперу негативні емоції, думки, події, які Вас засмучують.  А після прочитавши все, що Ви записали  можна порвати, спалити, пом’яти та викинути в сміття.

Пам’ятайте, що накопичуючи та стримуючи емоції  Ви погіршуєте свій стан. (відчувати пригнічення це – нормально)

  • Творчість допомагає відволіктися від турбот, неприємних думок. Спробуйте помалювати, написати вірш, розповідь. Вишивання, спів, гра на інструментах, читання цікавої літератури.
  • Складіть графік дня де ранок починається з прокидаюся о _____ годині, і в подробицях описується ранкове вмивання, приготування їжі, відпочинок, робота, якщо ви працюєте вдома, все… і старайтеся притримуватися цього графіку. Зауважу, що точно дотримуватися запланованого графіку дуже важко, але ті люди, які зможуть дотримуватися 7 днів графіку справжні ГЕРОЇ сьогодення!!!
  • Не читайте новини цілодобово. Виберіть для себе наприклад ранкові, або вечірні новини. Користуйтеся перевіреними джерелами інформації.

   В умовах карантину ми змушені довго залишатися вдома. Для когось це випробування самотністю, для інших - перевірка на міцність постійною близькістю. І це абсолютно нормально. Адже як би ви не були дружні з членами сім'ї, мати особистий час і простір дуже важливо для кожної людини. Тому першочерговим завданням є його організація. Поговоріть із домашніми, розподіліть обов'язки і знайдіть час для усамітнення.

Займіться чимось разом. Наприклад, заплануйте регулярну фізичну активність: спільна зарядка, танці, йога. Або організуйте сімейне дозвілля: можна збирати пазли, малювати, будувати халабуди, і ще дуже багато чого. Скористайтеся карантином, аби краще пізнати один одного.

Будьте зайнятими!

Бережіть себе та своїх близьких!

Поважайте почуття своїх близьких!

Хвилина мовчання
РОЗКЛАД ЗАНЯТЬ

StartUp Teacher Academy

Бібліотека коледжу

Соціальна реклама

Стань Воїном Кіберфронту

Кіберполіція

Музеї коледжу

Зупинимо булінг разом!

Бережи здоров`я