Виставка фотосвітлин «Згадай себе… 100 років тому».

Батьківська категорія: Новини

Мистецтво - одна з форм суспільної свідомості. На відміну від науки, мистецтво виражає уявлення про навколишній світ не через поняття, а через художні образи. Мистецтво допомагає пізнавати світ, формує духовність людини, виховує її, розширює кругозір, пробуджує творчі здібності. Сприймаючи твори мистецтва, ми не просто дивимося на  зображення, а згадуємо при цьому життєві враження, прочитане, проводимо асоціативні паралелі. Суб'єктивне бачення притаманне не тільки художнику, але й глядачеві.

 

 

Музика впродовж всієї історії свого розвитку не існувала сама по собі, завжди була пов'язана з іншими видами мистецтва, чинила на них вплив. Тому,  відкриття  виставки фотосвітлин «Згадай себе… 100 років тому», яке відбулось 27 квітня у стінах Лебединського художнього музею імені Б.К.Руднєва, не могло пройти без музики, пісні.

Учасники вокального колективу «Світанок» (кер. Деменко Н.М.) завжди радо приймають запрошення взяти участь в мистецьких акціях. що проводить Лебединський художній музей. І цього разу з піснями завітали на мистецьке свято.


Те, що ми не в змозі побачити, бо народилися на століття пізніше, демонструють старовинні фотографії унікальної виставки фотосвітлин кінця ХІХ – початку ХХ століття з колекції члена Національної спілки фотомайстрів України Сергія Івановича Гуцана (м. Суми).

На фотографіях справжня історія міста Лебедина – в особах, пейзажах, побутових сценках. Старовинні фото, як надзвичайна подорож, що переносить нас на 100 і навіть більше років назад, і дає можливість побачити, як лебединці того часу одягалися, чим займалися, як виглядав їх побут – святковий і повсякденний.


Всього на виставці представлено близько 30 фотографій, найстаршою із яких є фото мешканців міста Ф.Я. Петренка та Т.Л. Стеценка 1877 року. Цікавими також є фотосвітлини Наталії Василівни Кривошеєвої-Онацької (дружини засновника Сумського обласного художнього музею імені Никанора Онацького) під час навчання у Лебединській жіночій гімназії (нині – ЗОШ №1) 1907 року, фото 4-го класу Лебединської чоловічої гімназії (нині – Лебединське педагогічне училище імені А.С. Макаренка) 1907 року, а також фото мітингу-молебню за автономію України на Торговому майдані Лебедина (серпень 1917 року). Кожен випадок фотографування для людей того часу був подією. Тому їхнє святкове вбрання, студійні декорації допомагають нам скласти уявлення про те, яким у ті часи було розуміння краси, що хотіли герої знімків залишити у пам’яті — своїй та нащадків.


Музичний супровід від колективу «Світанок» став дуже вдалим та доречним,  пісня А. Кузьменка «Старі фотографії» та старовинна українська народна пісня «Ой у полі грушечка» чудово влилися в атмосферу виставки, бо музика відобразила через гармонію в звуках бачення навколишнього світу і ту прекрасну мить, що фотографія  закарбувала на століття.

Хвилина мовчання
РОЗКЛАД ЗАНЯТЬ

StartUp Teacher Academy

Бібліотека коледжу

Соціальна реклама

Стань Воїном Кіберфронту

Кіберполіція

Музеї коледжу

Зупинимо булінг разом!

Бережи здоров`я