«Стріла» вражає серця на Львівській Коляді

Батьківська категорія: Новини

По землі Різдво крокує,

Подивіться – но зблизька,

Як святкує, колядує

Україна Слобідська!

Анатолій Удод

 

З 10 по 12 січня 2020 року фольклорний ансамбль автентичного співу «Стріла» Лебединського педагогічного коледжу взяв участь одночасно у двох культурно-мистецьких заходах різного рівня: Міжнародному фестивалі-конкурсі «Українська коляда - 2020». та щорічному ХXI Всеукраїнському фестивалі колядок і щедрівок «Велика Коляда».

Цьогорічний фестиваль спонукав учасників до виконання різдвяних віншувань Яворівщини та традицій інших регіонів України. Фольклорний ансамбль «Стріла» презентував пісні та обряди зимового циклу Слобожанщини, а саме - Лебединщини.

Учасники фестивалю  - дитячі, юнацькі, дорослі, однорідні, мішані хори, фольклорні ансамблі.

У програмі ХXI різдвяного фестивалю «Велика Коляда», що проводиться у Храмі Пресвятої Євхаристії (Домініканський собор) міста Львова, брали участь колективи з різних міст України: Львів, Червоноград, Бердичів, Ніжин, Добромиль, Бережани, Жовква, Кам'янець-Подільський, Одеса, Торонто (Канада), Дубляни, Винники, Київ, Мінськ, Коломия, Рівне та багато інших.

Виступ фольклорного ансамблю автентичного співу «Стріла» (єдиного представника Слобідської України) вітали бурхливими оплесками, щирими виявами емоцій. Колектив нагороджено  дипломом за високий художній рівень, виконавську майстерність, збереження, розвиток та популяризацію українських різдвяних традицій. За неординарність, яскраву творчу особливість ансамблю була надана можливість взяти участь у Гала - концерті дитячих та юнацьких колективів. Окрасою свята стало виконання різдвяних колядок української співачки, телеведучої, громадського діяча, народного депутата України 9 – го скликання Софії Федини. 

11 січня ансамбль взяв участь у Міжнародному фестивалі-конкурсі мистецтв «Українська коляда - 2020», організатором якого стали: «Європейська фестивально-концертна молодіжна ліга», продюсерський центр Ігора Нетлюха «DS SOUND», телекомпанія «Моноліт TV». Учасники ансамблю мали можливість поспілкуватися та позмагатися з кращими солістами та ансамблями, творчими колективами з Хмельницького, Херсону, Одеси, Кривого Рогу, Тернополя, Рівного, Бердянську, Білої Церкви, Києва, Ужгороду, Харкова, Вінниці та багатьох інших міст України.

Конкурсанти змагалися у таких номінаціях: вокальне мистецтво, хореографічне мистецтво та оригінальне мистецтво у різних вікових категоріях.

Фольклорний ансамбль автентичного співу «Стріла» Лебединського педагогічного коледжу взяв участь у номінації «вокальні ансамблі» (народний вокал). Відповідно до конкурсної програми учасники ансамблю виконали віночок Слобожанських щедрівок та колядок, записаних у селах Лебединського району (Пристайлове, Курган, Куданівка). Конкурсну програму оцінювало компетентне журі: Ірина Мазур – Народна артистка України, режисер-хореограф, керівник балету «Життя», єдиного колективу, який тричі представляв Україну на «Євробаченні»; Лео́нтій Бебе́шко - Заслужений артист України, автор та виконавець пісень для дітей та дорослих, шоумен, ведучий телевізійних программ; Інеса Братущик – Заслужена артистка України, викладач вокалу вищої категорії, представник журі від України фестивалів-конкурсів на території Євросоюзу; Володимир Мазур - Заслужений артист України, хореограф-постановник; Олег Климович – Заслужений діяч мистецтв України, директор Львівського державного Палацу естетичного виховання учнівської молоді.

 За результатами голосування фольклорний ансамбль автентичного співу «Стріла» отримав найвищі бали, сертифікат на знижку для поїздок на Міжнародні фестивалі-конкурси, кубок та диплом Лауреата І  - ї премії. 

Представником  когорти юних виконавців стала учасниця ансамблю «Стріла» Анастасія Баль у номінації «народний вокал» у ІІ віковій категорії (10-13 років). Анастасія виконала автентичну колядку, записану у Лебединському районі і отримала диплом Лауреата  ІІ премії, кубок та сертифікат на 300 євро для поїздки у дитячий творчий табір Болгарії.

Ансамбль і солістка були запрошені на Гала - концерт фестивалю-конкурсу.

Окремої подяки заслуговують люди, які підтримали ідею участі ансамблю у фестивалях-конкурсах. Перш за все – це директор Лебединського педагогічного коледжу Любов Борисівна Білокобильська, яка виділила кошти для поїздки колективу до Львова. ЇЇ добра справа була відзначена Подякою від організаторі фестивалів - конкурсів за вагомий внесок у розвиток українських різдвяних традицій.

Свій фінансовий внесок у забезпечення участі колективу у фестивалях, здійснив керівник Благодійного фонду імені Івана Григоровича Лозового  - Іван Лозовий.

Різдвяний обряд завжди супроводжує «зірка». Краса та оригінальність «різдвяної зірки», з якою виступав ансамбль, викликала загальне захоплення. А виготовив її майстер по дереву, творча людина, працівник Лебединської спеціальної школи – інтернат Михайло Колєснік. Креативне художнє оформлення цієї «зірки» та допомогу у організації виступів здійснила викладач – методист образотворчого мистецтва з методикою навчання Лебединського педагогічного коледжу Наталія Миколаївна Удод.

Всі новорічні колядки та щедрівки були пов’язані віночком віршованих рядків поета, краєзнавця, директора спеціальної школи – інтернат Анатолія Васильовича Удода, які глибоко передали дух саме Слобожанської Коляди.

Неповторний колорит Слобідської України  передали народні костюми, надані завідувачем музею народознавства педагогічного коледжу Сергієм Борисовичем Венгеровським.

Але зрозуміло, що основна частина перемоги належить учасникам фольклорного ансамблю автентичного співу «Стріла» -  молодим, творчим, талановитим, закоханим у традиційну народну пісню - Печуляк Ангеліні, Солошенко Мирославі, Кушнірчук Марині, Грачовій Еліні, Баль Анастасії, Докаленко Вікторії. Всі вони виконують почесну місію: дослідити, зберегти, виконувати у народній манері, популяризувати безцінний скарб традиційної культурної спадщини рідного краю. Як зауважував І. Козловський «Нація, яка не шанує свого коріння, своїх минулих духовних надбань – жебрачка. Минуле дає кожному з нас імпульс до життя, творчості. Його треба знати, шанувати, до нього треба постійно звертатися».

З почуттям великої радості та духовного піднесення щиро вітаю всіх учасників ансамблю «Стріла» з перемогою. Глибоко переконана, що чергові успіхи стануть потужним стимулом для підкорення нових висот. Бажаю успіхів, натхнення, впевненості, яскравих емоцій! Нехай ваша творча енергія завжди надихає!

Міжнародний фестиваль-конкурс "Українська Коляда 2020" (Стріла)

 

З щирою вдячністю

керівник фольклорного ансамблю

автентичного співу «Стріла»,

 Лебединського педагогічного коледжу,

Вікторія Гура.

 

Хвилина мовчання
РОЗКЛАД ЗАНЯТЬ

StartUp Teacher Academy

Бібліотека коледжу

Соціальна реклама

Стань Воїном Кіберфронту

Кіберполіція

Музеї коледжу

Зупинимо булінг разом!

Бережи здоров`я