Рідна мова – життя духовного основа

Батьківська категорія: Новини

«Велична, щедра і прекрасна мова.

Прозора й чиста, як гірська вода,

Це України мова барвінкова,

Така багата й вічно молода»

Ю. Косинська

Мова – одне з найцінніших надбань, які створили й залишили наші попередники. Мова є душею нації, її генетичним кодом, у її глибинах народилося багато скарбів, якими пишається наш народ.

Кожен громадянин України сьогодні, як ніколи відчуває свою причетність до свого народу, до своєї мови. Бо мова – це той інструмент, який об’єднує націю у єдине ціле. Це великий скарб, який треба шанувати, берегти і розумно збагачувати. Життя мови залежно від народу, який несе її у своїй душі, у своїх звичаях, традиціях, у піснях і у своїй культурі.

Рідна мова – це мова батька, мова мами, це мова народу, рідна мова – це мова серця. Живе наша мова – і наш голос звучить у вселенському хорі народів. Отже, живий наш дух, жива наша пісня, наша історія, наша єдність. Бо наша мова – це ми – українці, добрий, чесний, працьовитий народ, що тисячоліттями живе на берегах Дніпра і Дністра, від сивих Карпат до Чорного моря.

16 жовтня 2019 р. студентами 132 групи було проведено відкрите засідання «Педагогічної вітальні» на тему «Рідна мова – життя духовного основа», під керівництвом наставника Соловей Г.С.

На занятті всі присутні відчули себе учасниками телепередачі «Стосується кожного». Студенти-слухачі більше дізналися про історію виникнення української мови, новий Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».  В ході заняття студентам було запропоновано виконати ряд завдань: «Надати значення словам», «Мова жестів теж прекрасна», «Розгадати мовні загадки-шаради», «Читання скоромовок», «Продовжіть  прислів’я та приказки», «У рідному краї й серце співає».

Народ, який не розуміє значення рідної мови, не плекає її, не може розраховувати на гідне місце серед народів світу. Саме нашому поколінню випало складне й відповідальне завдання – відродження української мови. Не будьмо байдужими до найменших виявів обмежень чи зневаги рідної мови! Не поступаймося своїми мовними правами заради вигоди, привілеїв чи лукавої похвали – це зрада свого народу! І не перекладаймо цього тягаря на плечі нащадків, бо може бути запізно. І це стосується кожного з нас.

Наставник групи Соловей Г.С.

Хвилина мовчання
РОЗКЛАД ЗАНЯТЬ

StartUp Teacher Academy

Бібліотека коледжу

Соціальна реклама

Стань Воїном Кіберфронту

Кіберполіція

Музеї коледжу

Зупинимо булінг разом!

Бережи здоров`я