Батьківська категорія: Новини

22 вересня в Україні відзначається День партизанської слави відповідно до  Указу Президента України «Про День партизанської слави» від 30 жовтня 2001 року.

Масовість участі українського народу у війні з фашистськими загарбниками та сила опору в роки Другої світової війни в Україні були одними з головних факторів перемоги над окупантами. Потужним центром всенародної боротьби в тилу ворога стала окупована, але не скорена Україна. На захопленій українській землі ворог встановив жорстокий окупаційний режим, який супроводжувався масовим терором, насильством і пограбуванням мирного населення.

Партизанська війна стала однією з активних форм участі широких народних мас у розгромі нацистської Німеччини. Дії партизанських загонів та підпільних організацій у роки Другої світової війни нанесли непоправні збитки живій силі, інфраструктурі та техніці противника. Перші загони партизанів з’явилися в Україні восени 1941 року під Черніговом та Сумами,  командували ними М. Попудренко та С. Ковпак.

Партизанський загін діяв і на Лебединщині. Штаб і база партизанів розташувалися у північній частині Лебедина на хуторі Клюшники. Протягом 1941 – 1942 років Лебединський партизанський загін вів боротьбу з окупантами та їх посібниками. У боях під Клюшниками, Ревками та Михайлівкою загін знищив десятки фашистських солдатів, офіцерів, поліцаїв, розгромив великий німецький обоз під Малим Висторопом, замінував чимало доріг. В боях з окупантами загинули командир загону К. Карпов та його заступник П. Романов, секретар підпільного обкому О. Антонов, комісар загону М. Камай, бійці П. Вербицький, І. Карпов, П. Пивоваров та інші.

У 1943 році у тилу ворога формувались і діяли партизанські з’єднання. Одне з них у лютому 1943 року пройшло рейдом через Лебединський район. Це були партизани М. Наумова. У селі Ворожба вони звільнили з табору сотні військовополонених, які влилися у загін народних месників.

Сьогодні ми згадуємо і про подвиг воїнів Української Повстанської Армії, які боролися за незалежність України проти німецьких військ. Антифашистський фронт ОУН – УПА, який виник на початку 1943 р. і проіснував до середини 1944 р., відіграв важливу роль в українському русі опору в роки Другої світової війни. Збройний виступ проти нацистської Німеччини, яка категорично заперечувала можливість існування самостійної України, дозволив згуртувати в лавах УПА тисячі українських патріотів і об’єднати їх навколо ідеї боротьби за Українську самостійну соборну державу.

День партизанської слави відзначається як данина всенародної поваги до тих, хто в суворий воєнний час боровся з фашистами в глибокому тилу ворога, не шкодуючи крові і самого життя.

Державне свято, присвячене героям партизанського руху в Україні, вшановує пам’ять всіх, хто боровся за визволення України від фашистської окупації.

Тетяна Пархоменко, викладач історії

Хвилина мовчання
РОЗКЛАД ЗАНЯТЬ

StartUp Teacher Academy

Бібліотека коледжу

Соціальна реклама

Стань Воїном Кіберфронту

Кіберполіція

Музеї коледжу

Зупинимо булінг разом!

Бережи здоров`я