Хімічний КВК

9 квітня 2019 року в кабінеті хімії Лебединського педагогічного коледжу відбувалися справжні дива, адже тут проходив хімічний КВК. Його учасниками стали команди першокурсників 111, 112 та 511 груп. Студенти мали змогу проявити свої ерудицію, кмітливість, почуття гумору та винахідливість.

Студенти довго й наполегливо готувалися до свята: складали сценарій, придумали й інсценізували хімічні казки, підготували цікаві й видовищні хімічні експерименти, тож сама участь у КВК для кожного з учасників стала особистою перемогою, кроком у життєвому та професійному зростанні.

Хімічний КВК включав як традиційні конкурси, такі як привітання команд та розминка, так і суто хімічні, які не побачиш більше ніде, окрім кабінету хімії, і саме вони привернули до себе найбільше уваги. Мова йде про лабораторний хімічний експеримент, у ході якого студенти продемонстрували вміння проводити лабораторні досліди та вирішувати дослідницькі завдання в умовах відкритого заняття перед великою кількістю глядачів.

Надзвичайно вдалими та захоплюючими стали оригінальні хімічні казки, які придумали та інсценізували самі студенти. Сценки "Попелюшка", "Сваха-каталізатор", "Про принца Арґентума та принцесу Хлориду" зачарували своїм гумором, несподіваними поворотами сюжету і, щасливим фіналом. Їх дійовими особами стали хімічні елементи та речовини і сама хімія, яка допомогла зустрітися закоханим і поєднати люблячі серця.

На завершення свята студенти продемонстрували серію цікавих демонстраційних хімічних експериментів.

Дослід №1 "Кров без рани". Взаємодія ферум(ІІІ) хлориду та калій роданіду приводить до утворення сполуки темно-червоного кольору, яка за своїм зовнішнім виглядом нагадує кров.

Дослід №2 "Хімічний вулкан". Всім знайома хімічна реакція розкладання амоній дихромату. Вона настільки красива, що кожного разу хочеться подивитися її ще і ще.

Дослід №3 "Кольорові квіти". Цей дослід нагадав студентам чарівну історію Льюїса Керролла "Аліса в країні див", у якій королева вимагала пофарбувати білі троянди в червоний колір. Виявляється, хімічним шляхом це зробити зовсім не складно.

Дослід №4 "Пінний вулкан". Калій йодид з гідроген пероксидом у присутності поверхнево-активної речовини дає об'ємну стійку піну, яка вилітає з хімічного стаканчика і лягає на демонстраційний стіл.

Дослід №5. "Фіолетовий джин". Сублімація кристалічного йоду відбувається навіть при незначному нагріванні. Спостерігаємо красивий фіолетовий дим, який заповнює скляну колбу.

Дослід №6 "Хімічна веселка". Зливаємо дві прозорі речовини, одна з яких звичайна водопровідна вода, а інша – натрій гідроксид і в семи скляних циліндрах утворюється сім кольорових розчинів, які нагадують забарвлення семи кольорів веселки. Секрет фокусу в індикаторах, краплини яких нанесені на дно циліндрів, і які змінюють забарвлення при зміні рН середовища, проте виглядає він надзвичайно загадково й захоплююче.

Подібні позакласні заходи є надзвичайно важливими як з точки зору прищеплення пізнавального інтересу до конкретного предмету, так і з позиції формування компетентних фахівців, які люблять свою професію і вміють передати своє захоплення учням.

Викладач хімії І.А.Гурняк

Хвилина мовчання
РОЗКЛАД ЗАНЯТЬ

StartUp Teacher Academy

Бібліотека коледжу

Соціальна реклама

Стань Воїном Кіберфронту

Кіберполіція

Музеї коледжу

Зупинимо булінг разом!

Бережи здоров`я