Добро починається з любові

Людина – творець добра. У характері нашого народу доброта і чуйність, щирість та уміння розділити чужий біль, вчасно підтримати в тяжку хвилину. З давніх-давен добрі стосунки між людьми, взаємопідтримка, милосердя були основними у житті. А добро починається з любові. Людина, яка любить світ, ніколи нікого не образить, не скривдить… Творити добро можно тільки з душею, наповненою любов’ю! Саме такими якостями володіє Світлана Леонідівна Коваленко, соціальний педагог і викладач ВКНЗ СОР «Лебединське педагогічне училище імені А.С.Макаренка».

Красиве, завжди усміхнене обличчя, ясні зелені очі та біляве волосся – це вона, наша гордість і керівник громадської організації «Молодіжна організація «Червоні вітрила» м.Лебедин», що діє на базі училища.

 

Одним із напрямів роботи громадської організації є волонтерська діяльність, основна мета якої – допомогти студентам спеціальності «Соціальна педагогіка» усвідомити важливість слугувати суспільству, розвивати в них почуття громадянської відповідальності, формувати уміння і навички спілкуватися з людьми, співчувати і допомагати людям похилого віку, дітям-інвалідам, сиротам.

Важливе місце в діяльності організації займає співробітництво з різними громадськими організаціями та органами місцевого самоврядування: відділом молоді та спорту виконавчого комітету Лебединської міської ради, міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, службою у справах дітей. Плідна співпраця налагоджена з Сумським міським центром дозвілля молоді, з молодіжною громадською організацією «Студентське братство Сумщини», Сумською молодіжною громадською організацією «Фундація регіональних ініціатив».

Світлана Леонідівна разом зі студентами протягом останніх п’яти років налагодили тісні контакти з центрами реабілітації, організаціями, які спеціалізуються на різних суспільних проблемах, а саме: Лебединським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, відділенням соціальної реабілітації дітей-інвалідів м.Тростянця Сумської області, Сумським центром соціальної реабілітації дітей-інвалідів, Центром матері та дитини м.Сум.

Студенти-активісти розробили та реалізували соціальний проект «Ми поруч». Мета проекту: не тільки одноразова благодійна допомога дітям з сімей, що опинилися у складних життєвих обставинах, але і  довгостроковий внесок у долі цих дітей. Проект включав два етапи. Завдання першого етапу: сприяти гармонійному розвитку дітей (організація дозвілля, проведення спортивних заходів, ігротек); завдання другого етапу: надати дітям матеріальну допомогу (проведення благодійної акції «Допоможемо дітям разом», а саме: збір одягу, взуття, іграшок, шкільного приладдя).

Студенти ініціювали, організували та за підтримки викладацького колективу провели у стінах рідного училища благодійну акцію «Подаруй світло мені…» зі збору коштів для дітей Центру матері та дитини м.Сум. За планом акції волонтери відвідали Центр матері та дитини і передали подарунки для маленьких мешканців центру: засоби гігієни, дитяче харчування, підгузники тощо.

Студенти волонтерського загону «Іскорка тепла» реалізували проект «Мить щастя», мета якого створити умови для інтеграції дітей з особливими потребами у суспільство. Цей соціальний проект передбачав збір подарунків та організацію дозвілля дітям-інвалідам (проведення ігротек, свят, солодких столів) відділення соціальної реабілітації дітей-інвалідів м.Тростянця, Сумського центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів, Лебединської  спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату для глухих дітей.

Проект допоміг дітям-інвалідам повірити в себе, повернути радість і сенс життя, навчив не боятися невідомого, дав їм ключ до такого потужного життєдайного джерела наснаги, енергії, позитивних переживань, яким є спілкування з іншими людьми.

Щороку волонтерський загін за ініціативою міського центру соціальної служби для дітей, сім’ї та молоді бере участь у Всеукраїнській благодійній акції «Серце до серця», метою якої є збір коштів на медичне обладнання для дітей з вадами слуху, вадами зору.

За підтримки служби у справах дітей, сім’ї та молоді студентами-волонтерами були проведені акції «Хай твої легені дихають», «Обміняй цигарку на цукерку», «Подаруй радість Новорічного свята онкохворим дітям».

У рамках Всеукраїнської інформаційно-профілактичної акції «Відповідальність починається з мене» Сумська молодіжна громадська організація «Центр європейських ініціатив» за підтримки управління молоді та спорту Сумської обласної державної адміністрації проводив конкурс соціальної реклами «Відповідальність починається з мене». Козинка Вікторія, студентка училища, за підтримки Коваленко С.Л. брала участь у цьому конкурсі і представляла соціальний ролик «Вимкни віртуальну реальність», за що й була нагороджена Грамотою управління молоді та спорту Сумської обласної державної адміністрації.

Студенти-активісти Заїка Ірина, Козинка Вікторія були учасниками літнього наметового табору «Школа молодого лідера», де мали змогу познайомитися з програмою «Активні громадяни» – програма Британської Ради для молоді у галузі міжкультурного діалогу і соціального розвитку. Перебуваючи у таборі, студенти написали проект «Барвами життя» і подали його на конкурс молодіжних проектів. Його мета – розвивати почуття патріотизму та гордості за свою державу, сприяти естетичному вихованню жителів м.Лебедина та сіл Лебединського району (Бишкінь, Даценківка, Ворожба) шляхом фарбування автобусних зупинок візерунками за мотивами народної творчості. Проект переміг у конкурсі та отримав фінансову підтримку від Британської Ради для його реалізації на суму 10000 грн. Партнерами проекту «Барвами життя» стали КУ «Сумський міський центр дозвілля молоді» СМР та ГО «Фундація регіональних ініціатив».

Керівник організації Коваленко Світлана Леонідівна неодноразово була відзначена грамотами та подяками органів місцевого самоврядування, має відзнаки обласного рівня: Грамота Сумської обласної ради, Диплом лауреата міського конкурсу «Людина року – 2015» в номінації «Волонтерська діяльність», Грамота Сумського міського центру дозвілля, Подяка від Сумської міської молодіжної громадської організації «Фундація регіональних ініціатив» за допомогу в реалізації програми «Активні громадяни».

Громадська організація «Молодіжна організація «Червоні вітрила» м.Лебедин» – це команда свідомої молоді, яка разом зі своїм керівником прагне змінити Україну на краще, керуючись у своїй діяльності життєвим кредо – «Прагнення до свободи – вчора, патріотизм і нездоланність – сьогодні, гідна Україна – завтра». За активну життєву позицію, за плідну співпрацю з органами місцевого самоврядування за ініціативи Лебединської міської ради та за підтримки депутатів Сумської обласної ради організація була номінована на відзнаку Верховної Ради України. 24 травня цього року голова Верховної Ради України Парубій А.В. вручив керівнику організації Коваленко С.Л.Диплом Верховної Ради України та грошову премію за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування.

Вітаємо наших студентів-активістів та Світлану Леонідівну з високою відзнакою, бажаємо і надалі примножувати у своїх душах щедроти і милосердя, міцно стояти на рідній землі, черпаючи від неї твердість духу, потребу життя, глибину віри!

Магаляс О.М., заступник

директора з виховної роботи

Хвилина мовчання
РОЗКЛАД ЗАНЯТЬ

StartUp Teacher Academy

Бібліотека коледжу

Соціальна реклама

Стань Воїном Кіберфронту

Кіберполіція

Музеї коледжу

Зупинимо булінг разом!

Бережи здоров`я