Свято органної музики

Чи чули, люди, ви колись,ті звуки від органу?

Зрівняти можна їх лише з красою океану,

На берег сильно заганяє хвилями цунамі,

Душа пірнає в глибину, між нотними рядами…

 

У затишному  концертному залі  Сумської обласної філармонії  плавно і широко, оксамитно і розкотисто, величаво і глибоко - з каскадами м'яких звуків, з переливами і хлюпотінням суголосся - звучить, наростає і перекочується через вашу душу могутня, торжествуюча, всевладна музика. І ви в полоні її, сяєте, здіймаєтеся на захмарні вершини, і дух перехоплює...

Така вже сила королів органної музики – І. Пахебеля, Д. Букстехуде, І. Баха, Г. Генделя... Така вже чаруюча і багатомовна природа короля музичних інструментів - органа. Вік його настільки стародавній, що бере свої коріння у глибині століть до нашої ери. За різних епох по-своєму він видозмінювався, з його клавіатур зринала різна музика. Скажімо, з X-XI століть він був атрибутом релігійного культу, а вже епоха Відродження знову повернула його до світського життя. XVI-XVIII століття ознаменовані інтенсивним поширенням органа в Європі. Унікальність органа у тому, що він відноситься до класу духових інструментів, але при цьому має клавіші. Особливість величавого інструменту – для гри на ньому виконавець повинен віртуозно володіти не тільки руками, а й ногами.

 26 лютого 2020 року, наприкінці зимових днів, студенти та викладачі нашого коледжу відвідали концерт органної музики.

Концертну програму виконували Олександр Желудков та Орест Коваль. Звучали твори Іоана Пахебеля, Франсуа Куперена, Доменіко Циполлі, Дітріха Букстехуде, Луї Колода Беккена і «батька поліфонії»  Іогана Баха.  

Орест Коваль

Олександр Желудков

Почувши одного разу звучання органу, враження залишаються на все життя! Орган — один з тих інструментів, який слід слухати лише наживо. Живі вібрації потоків повітря наповнюють зал, проходячи через органні труби, і створюють дивовижний ефект впливу на слух. Таке сприйняття не може відтворити жодний звукозапис.

Коли звучить орган, то відчуття приблизно такі ж, як від драйвового рок-концерту: від потужних вібрацій здається, що земля дрижить під ногами, а всередині все завмирає в передчутті нового витка мелодії. 


Класична органна музика потужно впливає на мозкову діяльність, покращує логічне мислення, підвищує математичні здібності, заспокоює, мобілізує механізми пам’яті, розсіює депресію, звільняє від переживань і дарує людині відчуття сили, впевненості та внутрішнього спокою. Це прекрасний спосіб відпочити і сконцентруватися. Саме тому органна музика нині затребувана й актуальна серед людей різних поколінь і статусу.

Викладач музичних дисциплін І.В. Сітарська

Хвилина мовчання
РОЗКЛАД ЗАНЯТЬ

StartUp Teacher Academy

Бібліотека коледжу

Соціальна реклама

Стань Воїном Кіберфронту

Кіберполіція

Музеї коледжу

Зупинимо булінг разом!

Бережи здоров`я