День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

18 травня відповідно до Постанови Верховної Ради України від 12 листопада 2015 року №792 в Україні вшановують День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу – пам’ять про злочинні акції, сплановані керівною верхівкою колишнього Союзу РСР та здійснені радянськими каральними органами у 1944 році, які привели до масових людських жертв та завдали непоправної шкоди кримськотатарському народу, розвитку його культури, трагічними чином вплинули на його історичний шлях.

Депортація кримських татар, розпочата 18 травня 1944 року, – один з найбільших злочинів радянського режиму, вчинених ним під час Другої світової війни. Понад 20 років в СРСР повністю заперечувався злочинний характер цих дій. Хоча ще 1967 року парламент Радянського Союзу визнав необґрунтованими звинувачення всіх кримських татар у співпраці з німцями, вони до самого краху комуністичного тоталітаризму так і не отримали права повернутися на історичну батьківщину.

Викладач історії України Венгеровським С.Б. зі студентами другого курсу провели онлайн-лекцію «Історичні чинники депортації кримськотатарського населення».

З метою вшанування пам’ятної дати, популяризації історичної та культурної спадщини кримських татар, ознайомлення працівників та студентів з історичними фактами та обставинами реалізації злочинних акцій рекомендуємо здійснити перегляд художніх фільмів українського виробництва:

 «Хайтарма» https://www.youtube.com/watch?v=YRDHHRVY5aE

«Чужа молитва» https://www.youtube.com/watch?v=xtMlLuWmLPc

Хвилина мовчання
РОЗКЛАД ЗАНЯТЬ

StartUp Teacher Academy

Бібліотека коледжу

Соціальна реклама

Стань Воїном Кіберфронту

Кіберполіція

Музеї коледжу

Зупинимо булінг разом!

Бережи здоров`я