Як зберегти психічне здоров’я під час карантину

Як можуть проявлятися зміни на психологічному рівні

Зазвичай усе починається з хвилювання, легкої тривожності, порушення концентрації уваги (або неможливість перевести увагу з однієї новини\думки на іншу), зниження якості сну, зниження працездатності.

Далі йдуть: поява нав’язливих думок, роздратування, тривога, яка може переходити у страх, або навпаки тривога згасає і з’являється апатія, пригніченість, відчуття безвиході – усе індивідуально.

Це внутрішні відчуття, але вони завжди мають відображення у поведінці людини, в її спроможності заводити або утримувати здорові соціальні взаємини, критично ставитися до інформації, що надходить.

Як уникнути погіршення психологічного стану під час карантину 

Краща профілактика будь-якого психологічного дискомфорту – це знання і усвідомлення себе, вміння бути гнучким в умовах змін.

Уведіть у звичку цікавитися “Що я відчуваю” і відповідати на це питання. Зараз доступні безліч джерел, де розписані всі можливі емоції. Використовуйте їх. У будь-якому моменті або події, при кожній нагоді усвідомлюйте, що ви відчуваєте в емоційному плані. Так ви зрозумієте, наскільки різноманітним є емоційний світ і як це не схоже на звичайне “погано” або “нервую”.

Гнучкість – поняття, яке можна застосувати до різних ситуацій. Не виходить вирішити певну проблему? Можливо, ви кожен раз робите одне і те ж, в надії отримати інший результат? У цьому випадку гнучкість – це зміна поведінки в конкретній історії. Ви робили різні дії, а все одно не маєте результату, зате отримуєте емоційний дискомфорт? Тоді гнучкість – це зміна ставлення до всієї ситуації. Здатність не поглиблюватись у проблему, а відійти, щоб побачити всю картину. А також не забувайте про те, що описано раніше – тілесні практики та перебування в моменті.

Як допомогти собі, коли відчуваєш, що з’являються тривожні думки

Будуйте довгострокові цілі і мотивацію. Формулювання “Я роблю так, тому що мені страшно” – скоріше заважає адаптації, ніж їй сприяє.

“Я роблю так, адже в результаті очікую… (чогось кращого) – сприяє прагненню до цього. Погодьтеся, приємно робити те, що призведе до “хочеться”, ніж постійне уникнення того, “що страшно”.

У світлі сьогоднішніх подій, тривогу швидше знизить “Я залишаюся вдома, тому що хочу бути здоровим і згодом вийти на роботу та (припустимо) поїхати в подорож”, ніж “Я залишаюся вдома, адже боюся захворіти”. У другому випадку залишається тільки боятися.

Намагайтеся спиратися тільки на перевірену інформацію. Сусід, подруга, син моєї знайомої – це неперевірена інформація.

Колективна підтримка. Єдність.

“Я роблю це для того, щоб підтримати інших, інші роблять це, аби підтримати мене”.

Ми – окремі особистості, але ми також і соціум. Ми можемо окремо переживати проблему – і це буде дуже непросто, а можемо разом. Це суто еволюційний механізм. Його не треба розвивати, він закладений генетично. Його просто не потрібно пригнічувати або заперечувати. Підтримуйте інших, співпереживайте, цікавтеся, говорить про свої відчуття і питайте про почуття інших. Так ви відчуєте взаємну реакцію.

Важкі і неприємні події неможливо зробити легкими і приємними. Але можна увійти в них усвідомлено і набути чогось для себе, навчитися чомусь новому. Ми не завжди можемо вибирати “брати участь, чи ні”, але ми можемо вибрати, якими ми є, хто ми є в цій події і ким хочемо стати по закінченню. Це усвідомлення, емоційна зрілість, власний вибір, за який потім потрібно буде нести відповідальність.

Жити в моменті, знаходитися тут і зараз

У тривозі, страху та паніці завжди необхідно продумувати кожен свій крок і передбачити наслідки. “Тут і зараз” – це не відмова від планування чи думок про майбутнє. Це можливість зупинитися, відчути те, що відбувається навколо в цей відрізок часу, усвідомити себе в просторі та тілесності. Допоможіть собі питаннями “Де я”, “Що навколо мене”, “Які мої емоції зараз”, “що я відчуваю тілом”, переводьте увагу з одного об’єкта на інший.

Берегти свою енергію та знайти ресурси

 Ресурси – це те, звідки ми черпаємо сили, впевненість, можливості. Вони можуть бути абсолютно різні: тимчасові й постійні, духовні та матеріальні, особистісні й соціальні. Сім’я, взаємини, колектив, позитивні емоції, сон, спорт, спогади, захоплення, гроші – це може бути все, що завгодно. Бажано знайти кілька ресурсів і використовувати!

Ваші дії, думки, контакти в разі психологічних проблем потрібно піддавати суворій гігієні. Все перераховане необхідно зробити змістовним, наповненим сенсу. Цінуйте свій час, який ви витрачаєте. Куди? На обмірковування нав’язливих думок, на тривогу за те, за що ви не відповідаєте, на конфлікти з близькими? Час не повертається. Наповнюєте себе цінним, корисним, приємним, важливим і потрібним для вас.

В умовах зміни звичного способу життя озирніться навколо. Що ви давно хотіли зробити, але не було часу? Чи давно ви спілкувалися з близькими людьми? Ви впевнені, що знаєте, що у них відбувається у житті?

Перегляньте ставлення до речей. Все насправді так, як ви вважали раніше? Чи правда було цінним те, чому ви надавали особливого значення? Може деякі переконання, події, предмети потребують переоцінки?

Хвилина мовчання
РОЗКЛАД ЗАНЯТЬ

StartUp Teacher Academy

Бібліотека коледжу

Соціальна реклама

Стань Воїном Кіберфронту

Кіберполіція

Музеї коледжу

Зупинимо булінг разом!

Бережи здоров`я