Археологічна практика 2018

Батьківська категорія: Новини

Більське городище, розташоване в межиріччі річок Ворскла та Суха Грунь, на території Полтавської і Сумської областей є унікальним пам’ятником скіфської доби раннього залізного віку. Площа його перевищує 4 тис га. Довжина складних захисних споруд перевищує 34 км. Археологічні дослідження показали, що Більське городище існувало в VІІ – ІІІ ст.. до н.е. і було потужним політичним, торгівельним і культурним центром, який в наш час ототожнюють з містом Гелоном Геродота. Вітчизняні і зарубіжні археологи досліджують його вже понад сто років.

Вже чотирнадцятий рік студенти нашого закладу  також беруть участь у дослідженні цього пам’ятника в  складі Скіфської  археологічної експедиції Харківського національного університету імені  В. Н. Каразіна під керівництвом Ірини Борисівни Шрамко. Отже 23 липня наша група вирушила до Більська.

Археологічна практика – це безцінний досвід та незабутні враження, які ти отримуєш працюючи в команді. Для розташування нашого табору ми обрали галявину в лісі. Наше наметове містечко було розбудоване швидко. Чергові  зайнялися приготуванням їжі, були зібрані дрова.

На другий день після приїзду ми розпочали роботу на розкопі. Розкопки велись на Західному Більському городищі на попелищі. Керівники експедиції показали нам як треба  розчищати знахідки, робити зачистку. Звісно, копати було важко, але дуже цікаво.  Під кожним  штиком лопати, ми знаходили безліч знахідок далекої епохи  - фрагменти кераміки, кісток.. Другий день теж був цікавим. Кожна мить роботи давала нові знахідки. Чим глибше ми копали тим цікавіше було, кожен учасник  мимоволі починав ніби занурюватись в далеку епоху. Ось знахідки третього століття , ось шостого, а ось і сьомого. Навіть  втома десь поділась, вся увага прикута до землі під лопатою. На жаль, через негоду на розкопі ми працювати всього два дні. Решту часу ми присвятили екскурсіям по городищу та дослідженню його захисних споруд.

Вільний час також проходив цікаво.  Ввечері ми збиралися біля вогнища співали пісні, ділилися враженнями, їздили на річку, грали в ігри, спілкувалися з друзями. Тиждень пролетів швидко.

В останній день перебування в Більську  відбулась наша посвята в археологи! Ми розв’язували різні завдання, пов’язані з археологією,  брали участь у веселих  конкурсах.

Враження від цієї поїздки закарбуються у нашій пам'яті на все життя. Ми завжди будемо пам’ятати свій перший розкоп, перші знахідки та звісно ж нашу дружну компанію!









Лисак Дарія

Варварич Анастасія

Студенти Лебединського педагогічного коледжу імені А.С. Макаренка

Хвилина мовчання
РОЗКЛАД ЗАНЯТЬ

StartUp Teacher Academy

Бібліотека коледжу

Соціальна реклама

Стань Воїном Кіберфронту

Кіберполіція

Музеї коледжу

Зупинимо булінг разом!

Бережи здоров`я