Вшанування пам’яті жертв голодомору

Батьківська категорія: Новини

Одним із найжорстокіших злочинів сталінізму проти українського народу був голодомор 1932-1933 років. Безпосередньо його причиною було насильницьке вилучення хліба в селян, яке переросло в справжній геноцид проти українського народу. Влада взяла на себе конфіскацію продовольчих товарів. За крадіжку колгоспної чи кооперативної власності передбачався розстріл або позбавлення волі терміном не менше 10 років із конфіскацією майна. І це в той час, як люди пухли із голоду…

Точну цифру людських втрат від голодомору 1932-1933 років установити неможливо. Дослідники з'ясували, що щодня помирало близько 25 000 безневинних людей, щогодини – 1 000 людей, щохвилини – 17 людей. Загалом, втрати становили від 3,5 до 12 млн. осіб.

Із історичних джерел відомо, що через велику кількість померлих, їх навіть не хоронили. Їхні мертві опухлі тіла жорстоко скидали в одну яму.  Спогади про ці страшні дні і зараз викликають сльози в очевидців, але тоді це нікого не хвилювало. Адже головним результатом колективізації став здійснений індустріальний стрибок, за який заплачено занадто дорогою ціною: жертвами насильницького розкуркулювання і голодомору, втратою селянами відчуття господаря, тривалою деградацією та дезорганізацією сільського господарства.

Нехай померлі душі знайдуть спокій, а наш обовˈязок зберегти пам'ять про них для майбутніх поколінь.  Традицією  нашого педагогічного коледжу стали вечори пам'яті жертв голодомору. В цьому році він відбувся  28 листопада.  На ньому студенти зачитували спогади очевидців, які викликали великий смуток в душах слухачів. Переглядаючи   відео, в якому похила жінка розповідала історію зі свого життя в ті часи, студенти ледь стримували сльози.  Всі, хто прийшов , разом запалили свічку скорботи і вшанували пам'ять загиблих.

 

 

 

 

                                      Пентелюк Юлія, студентка педагогічного коледжу

Хвилина мовчання
РОЗКЛАД ЗАНЯТЬ

StartUp Teacher Academy

Бібліотека коледжу

Соціальна реклама

Стань Воїном Кіберфронту

Кіберполіція

Музеї коледжу

Зупинимо булінг разом!

Бережи здоров`я