Відродження панкратіону

Батьківська категорія: Виховання

Панкратіон, що є синтезом боротьби і кулачного бою, має давні історичні корені. Містечко Олімпія, у мальовничій долині ріки Алфей, у підніжжя священної гори Олімп, стало місцем проведення давніх Олімпійських ігор. З єдиноборств у програму античних олімпійських ігор входили боротьба, кулачний бій, а починаючи з Олімпіади 648 до н.е. і панкратіон. Панкратіон починав свої змагання на 4 день Олімпійських ігор, будучи найважчим і найоригінальнішим змаганням. Тому переможці Олімпійських ігор у панкратіоні ставали національними героями.

І все-таки жорсткі умови проведення двобоїв приводили до великої кількості травм, що загрожують здоров'ю атлетів. З цієї причини давньогрецька боротьба панкратіон не збереглася до наших днів у первозданному вигляді.

Відродження панкратіону.

Двобій, що прийшов до нас із глибини століть, із програми давніх Олімпійських Ігор, панкратіон переживає нині другу молодість. Відроджуваний вид боротьби безпечніший свого давнього попередника. Двобої в ньому проводяться з використанням легких, зручних і надійних захисних пристосувань, у значній мірі понижуючих травматизм. Атлетам дозволяється застосовувати практично весь арсенал технічних дій боротьби вільної, греко-римської, самбо, дзюдо, східних єдиноборств, боксу і кікбоксингу. З метою відродження на новій основі, відповідно до сучасних реалій і вимог до спорту XXI століття, а також включення панкратіону в Олімпійські ігри, була створена Всесвітня Федерація Єдиноборства панкратіон в Афінах (Греція) (англ. WPAF). Працюючи в тісному співробітництві з Міністерством по спорту і Міністерством освіти та релігії, WPAF розробила програму відродження панкратіону як Олімпійської дисципліни. У рамках цієї програми з 25 по 30 серпня 2002 року в Калаврита (Греція) WPAF запросила представників з усього світу з метою проведення семінару і видачі сертифікатів на офіційне представництво. На семінарі були присутні представники США, Канади, Мексики, Франції, Італії, Португалії, Австралії, Ірану, Литви, України і багато хто інші. На заключній церемонії був присутній Міністр спорту Греції, що і вручив сертифікат офіційного представника в Україні віце-президенту Мандрику Олександрові. Також було запропоновано, використовуючи офіційний дозвіл WPAF, зареєструвати Федерацію панкратіону України (UFPA).

У такий спосіб наприкінці ХХ століття панкратіон продовжив свій розвиток у формі різних модифікованих чи неструктурованих систем рукопашного бою: UFC в США, PRIDE у Японії, вале тудо в Бразилії і т. д.

Починаючи з 1995 року, панкратіон одержав свій розвиток в Україні, так у жовтні 1995 року був проведений перший Чемпіонат України по панкратіону в Харкові. Потім у листопаді 1996 року перша збірна команда України брала участь у Чемпіонаті світу з панкратіону в Москві.

На тлі розвитку панкратіону в Україні, дуже приємно, що одним з таких центрів став і наш навчальний заклад. Нещодавно педагогічне училище закінчили Парфило Анна (чемпіонка Європи) та Синявіна Вікторія (чемпіонка Європи, неодноразовий чемпіон світу, тепер вже майстер спорту міжнародного класу). Але такий успіх не став поодиноким випадком. Вже в 2011 році студент відділення фізичного виховання Шевченко Влад, зайнявши третє місце на Чемпіонаті України серед молоді в місті Хмельницький, підтвердивши свій високий рівень на Чемпіонаті України 2012 року в м. Суми ( також ставши третім), отримав звання кандидату в майстри спорту з панкратіону України.

Ще одним студентом, який отримав звання кандидату в майстри спорту з панкратіону України стала Скрипник Світлана. В 2011 році на Чемпіонаті України серед молоді в м. Суми, вона стала срібним призером, а на Чемпіонаті України 2012 року серед дорослих в м. Києві посіла почесне четверте місце.

На сьогоднішній день, поряд з цими студентами займається велика кількість студентів-претендентів на звання кандидатів в майстри спорту. Це :

Бідненко Альона – І дорослий розряд;

Мельникова Яна – І дорослий розряд;

Головня Олександр – І дорослий розряд;

Горбунов Олег – І дорослий розряд;

Петрюченко Яна – ІІ дорослий розряд;

Чалов Андрій – ІІ дорослий розряд;

Брисенко Анна – ІІ дорослий розряд.

Крім студентів Лебединського педагогічного училища, під керівництвом Гавриша Сергія Григоровича тренуються й діти з інших навчальних закладів міста в різних вікових групах. Серед них:

Парненко Дмитро, Парненко Віталій, Воскобойник Настя (І дорослий розряд).

Загальне фото:


 

 

 

Хвилина мовчання
РОЗКЛАД ЗАНЯТЬ

StartUp Teacher Academy

Бібліотека коледжу

Соціальна реклама

Стань Воїном Кіберфронту

Кіберполіція

Музеї коледжу

Зупинимо булінг разом!

Бережи здоров`я