Розкопки 2013

Батьківська категорія: Виховання

Більське городище, розташоване в межиріччі річок Ворскла та Суха Грунь, на території Полтавської і Сумської областей є унікальним пам’ятником скіфської доби раннього залізного віку. Площа його перевищує 4 тис га. А довжина складних захисних споруд перевищує 34 км. Археологічні дослідження показали, що Більське городище існувало в VІІ – ІІІ ст.. до н.е. і було потужним політичним, торгівельним і культурним центром, який в наш час ототожнюють з містом Гелоном Геродота. Вітчизняні і зарубіжні археологи досліджують його вже понад сто років.


Вже десятий рік студенти нашого закладу  також беруть участь у дослідженні цього пам’ятника, в  складі  археологічної експедиції Харківського національного університету імені  В. Н. Каразіна під керівництвом Ірини Борисівни Шрамко

17 липня  2013 року наша група  вирушила  на чергову  археологічну практику досліджувати Більське городище. Перший день нашої експедиції розпочався із благоустрою табору: прибирання території , установки наметів, облаштування кухні. Другий день нашого перебування в  Більську відзначився екскурсією по оборонних спорудах Східного Більського городища. Ми оглядали височезні оборонні вали древнього міста та милувалися природою Полтавщини.

Польові дослідження нашої групи розпочались на  третій день  нашого перебування в Більську . Разом з працівниками Історико – культурного заповідника «Більськ»  ми досліджували поселення VIII ст. до н.е. Керівники експедиції показали нам як треба  розчищати знахідки, робити зачистку. Звісно,копати було важко, але дуже цікаво.  Під кожним  штиком лопати,ми знаходили безліч знахідок далекої епохи  - фрагменти кераміки, кісток.

Після тяжкої праці нас чекала достойна винагорода: смачний  обід в таборі, який приготували   наші  чергові. Після обіду ми їздили на річку,оглядали місцеві старожитності .  Гостинно зустріли нас працівники заповіднику в Котельві. Наші студенти ознайомились з експонатами колекції музею,вислухали екскурсію.

Цікавою була і культурна програма нашої експедиції. Щовечора ми збиралися біля вогнища,співали пісень та гарно проводили час.

В останній день перебування в Більську  відбулась наша посвята в археологи!Ми розв’язували різні завдання, пов’язані з археологією,  брали участь у веселих  конкурсах.

Враження від цієї поїздки закарбуються у нашій пам'яті на все життя. Ми завжди будемо пам’ятати свій перший розкоп, перші знахідки та звісно ж нашу дружну компанію!

Римарь Юрій студент 131 гр.

Хвилина мовчання
РОЗКЛАД ЗАНЯТЬ

StartUp Teacher Academy

Бібліотека коледжу

Соціальна реклама

Стань Воїном Кіберфронту

Кіберполіція

Музеї коледжу

Зупинимо булінг разом!

Бережи здоров`я