Творче засідання наставників груп

Батьківська категорія: Новини

Ніщо так не покаже характеру,

як гарна поведінка в конфлікті,

якого не можна уникнути.

Генрі Тейлор 

Такі слова стали лейтмотивом методичного об’єднання наставників академічних груп, яке відбулося 17 жовтня 2017 року.

Засідання на тему «Конфлікти у педагогічному спілкуванні та  їх подолання як одна з умов забезпечення якісного виховного процесу студентів академічної групи» провела голова методичного об’єднання наставників академічних груп Жовба Олена Анатоліївна.


Спілкування людей – дуже складний і делікатний процес. Ми навіть не усвідомлюємо, що вчимося спілкуванню все життя.

Де б ми не були, ми спілкуємося з близькими людьми,  друзями, незнайомими. І, звичайно ж, спілкуємося на роботі, у своєму колективі, і нам деколи доводиться вступати в конфлікт.

Багато  людей практично щодня виявляються утягненими в той або інший конфлікт.

Педагогічні конфлікти – це особлива група конфліктів. Уміння вирішувати конфлікти відноситься до комунікативних здібностей.

Комунікативні здібності є частиною професійної культури педагога. Високий рівень їх розвитку, уміння правильно реагувати в складних ситуаціях в закладі й поза ним визначає професіоналізм педагога, а також уміння зберегти власне здоров’я. Тому кожному педагогу необхідно знати про психологічну природу конфлікту, його структуру, ефективні способи його вирішення.

Що таке конфлікт?  Які причини виникнення конфліктів між студентами, між студентами та викладачами, яких основних правил культури спілкування повинні дотримуватись студенти, щоб побудувати й зберегти гарні взаємини  в колективі?

Ці проблеми були висвітлені у виступах наставників груп:

    1.«Шляхи та методи подолання конфліктів у студентському колективі» (Бережна С.І.). 2. «Конфлікти у системі «викладач-студент». Вибір адекватних методів педагогічної дії» (практичний психолог Баль О.В.). 3. «Система роботи наставника групи з формування у студентів культури поведінки та спілкування» (Степанкова О. Л.).

    Наставникам було запропоновано визначити власний рівень конфліктності за допомогою тестів «Самооцінка конфліктності», «Тактика поведінки в конфліктах» та у вправі «Малюнок на двох».


    Під час виконання вправи «Ми творимо» наставники дійшли висновку, що виникнення конфліктів є об’єктивним і неминучим явищем, адже життя – це постійний  процес виникнення проблем та їх наступного вирішення, тому проблема,  здебільшого,  полягає не в наявності самого факту конфлікту, а в тому, який характер він носить і яким чином розв’язується.


    Усі учасники засідання отримали Пам’ятку наставнику з профілактики конфліктів у студентських колективах.


    Ти знаєш, що ти – людина?

    Ти знаєш про це, чи ні?

    Усмішка твоя єдина, мука твоя єдина,

    Очі твої одні…

    Василь Симоненко

     

    Ці слова українського поета-гуманіста стали епіграфом другої частини творчого засідання.

    Виховувати – це не тільки прищеплювати молоді навички культури спілкування. Виховувати – це означає вчити людину, студента ставитися до людей і до справи по-людськи, по правді. Якою буде сучасна молодь – толерантною чи готовою вороже відреагувати в конфлікті, яка поважає культурно-національні традиції чи позбавлена любові?

    Питання виховання та формування толерантності в студентських колективах висвітлили наставники груп у виступах:

      1. «Теорія і методика виховання толерантності в студентських колективах» (Михайленко Н.В.).
      2. «Формування толерантності студентів ВНЗ – важливе завдання виховного процесу» (Бідна Л.В.).


    У творчій атмосфері співпраці   та взаєморозуміння  наставники груп виявили активність, креативність, висловили власні  думки при виконанні вправ «Риси толерантності» та «Квітка толерантності».


    Творча співпраця сприяла створенню «Дерева толерантності», яке залишиться наставникам груп нагадуванням про те, що саме ми – наставники груп  – повинні навчити наших студентів бути терпимими, уміти любити та прощати,  нагадуванням про толерантність, як один з найважливіших принципів людського спілкування та взаємодії.


    Закінчилось творче засідання наставників груп на оптимістичній ноті, з вірою в те, що кожен з нас може внести свою часточку добра  в людські стосунки.


    Жовба О.А., голова МО наставників академічних груп

Хвилина мовчання
РОЗКЛАД ЗАНЯТЬ

StartUp Teacher Academy

Бібліотека коледжу

Соціальна реклама

Стань Воїном Кіберфронту

Кіберполіція

Музеї коледжу

Зупинимо булінг разом!

Бережи здоров`я