Музей педагогічної спадщини А.С.Макаренка – середовище формування професійної компетентності майбутнього вчителя

Батьківська категорія: Виховання

В історії науки є імена, які, як віхи, визначають перехід наукового знання в якісно новий стан. Великі трудівники науки акумулюють досягнення своїх попередників і могутнім поривом творчої думки наближаються до істини, тим самим відкриваючи новий метод наукового знання, скорочуючи, полегшуючи шлях своїм послідовникам.

До числа справжніх першопрохідців належить і Антон Семенович Макаренко. Роки віддаляють нас від життя і діяльності видатного педагога-гуманіста – Антона Семеновича Макаренка, який самовідданою працею допоміг багатьом обездоленим дітям осягнути сенс життя, виховати справжніх людей. Його педагогічна система  багатогранна. Вона вивчається макаренкознавцями усього світу в різних аспектах. Вивченню її майбутнім педагогам допомагає Музей спадщини А.С.Макаренка, який  відкрито 12 березня 1988 року на честь ознаменування 100-річчя від дня народження видатного вітчизняного педагога та письменника Антона Семеновича Макаренка за ініціативи директора училища відмінника освіти України Луніна П.М.

У двох кімнатах музею зібрано матеріал, який розповідає про життя і багатогранну діяльність А.С.Макаренка, реалізацію його ідей в житті та діяльності колективу училища, яке носить його ім’я, сприяє пропаганді  їх серед педагогічної громадськості.

Музей педагогічної спадщини працює під керівництвом циклової комісії  викладачів шкільної педагогіки  та психології. Ознайомлення з музеєм включено до програм проведення регіональних методичних об’єднань, науково-практичних конференцій.

Він є місцем проведення щорічних Макаренківських декад

Тут продовжують перший урок педагогіки для студентів нового прийому

 

Матеріали музею активно використовуються у підготовці майбутніх учителів. Вони стали об’єктом студентських наукових розвідок, статей, курсових робіт.

У музеї проводяться заняття з педагогіки, історії української педагогіки, основ педагогічної майстерності; години наставника групи, заняття з позанавчальної  виховної практики.

На базі музею працює педагогічно-пошукове товариство, у якому діють групи «Екскурсоводи», «Пошук»; випускається інформаційний бюлетень.

Музей спадщини А.С.Макаренка дає можливість виховувати любов до обраної професії, почуття високої відповідальності за підготовку компетентного спеціаліста в галузі освіти.  Його робота висвітлюється в пресі

Про нього можна прочитати  у книзі С.Г.Карпенчук, М.М.Окса «Макаренкознавство в Україні:   аспекти іторій, теорії, практики» (м.Рівне, РДГУ, 2008, 494 с.).

Щороку його відвідують сотні екскурсантів. У книзі відгуків схвильовані слова вдячності.

Так, вихованець А.С.Макаренка, вчитель Богодухівської школи-інтернату В.А.Руденко пише:


«У дні 101-ої річниці від дня народження А.С.Макаренка з великим задоволенням познайомився з матеріалами музею А.С.Макаренка. Мені, його вихованцю, довелось відвідати багато кімнат, музеїв, присвячених пам’яті видатного педагога. На мій погляд, у Вас дуже вдало поєднано відомості про діяльність А.С.Макаренка в колонії і комуні з життям, працею учнів і педагогів Вашого училища».

Ми прагнем досягти в житті простого дива.

Хай будуть терни на путі, хай буде злива.

Невдач, поразок і падінь...

Але на щастя, серед прийдешніх поколінь –

Це в нашій власті – плекати віру і тепло

І вчить любити.

Ми прагнем сіяти добро й талант творити!

Хвилина мовчання
РОЗКЛАД ЗАНЯТЬ

StartUp Teacher Academy

Бібліотека коледжу

Соціальна реклама

Стань Воїном Кіберфронту

Кіберполіція

Музеї коледжу

Зупинимо булінг разом!

Бережи здоров`я